Magyar Gyöngy Egyesület

2023. november 07.

Nyitott műhely, könyvbemutató és viseletbemutató.

A Magyar Gyöngy Egyesület és a tápióbicskei Kikelet Gyöngyfűző Klub nagy szeretettel hívta a népművészet kedvelőit 2023. december 2-án, szombaton Tápióbicskére, a Fehér István Művelődési Házba.

Délelőtt 10 órától műhelyfoglalkozásokat szerveztünk. Vendégeink és egyesületi tagjaink sárközi gyöngygallért készíthettek Péter Szidónia népi iparművésszel. Kusnyárné Deák Zsófia, népi iparművész saját tervezésű, népi ihletésű ékszerkészítéssel várta a látogatókat. Székelyi Nagy Mónika, a Kikelet Gyöngyfűző Klub tagja gyöngyös játszóházat tartott az odalátogató gyerekeknek. A gyöngyöket a Fekete Gyöngy Art biztosította.

Délután 14 órától viseletbemutatóval egybekötött könyvbemutatót tartottunk.

Első ízben a Hagyományok Házában került sor Balázs Kovács Sándor – Decsi-Kiss Mária –Nagy Gyöngyi „Kalárisnak mondik…” sárközi gyöngymunkák című kötetének bemutatójára. A gyöngyfűzők körében nagy érdeklődésre számot tartó kiadvány szerzőivel Tápióbicskén Komjáti Zoltánné beszélgetett. Laczkó Tibor a kötet néprajzi részéhez kapcsolódva viseletgyűjteményének néhány darabját bemutatva keltette életre a sárközi női viseletet.

Köszönjük Tápióbicske Község Önkormányzatának az egész éves támogatást. A lebonyolításért köszönettel tartozunk a tápióbicskei Fehér István Művelődési Háznak dolgozóinak.

A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Az esemény képei megtekinthetők: ITT