Magyar Gyöngy Egyesület

2023. május 10.

A népiékszer-készítés jövője 3.0

A Magyar Gyöngy Egyesület és a Hagyományok Háza közös szervezésében május 6-án „A népiékszer-készítés jövője” címmel megrendezésre került szakmai nap délelőttjén három nagyon élvezetes, tanulságos előadást hallgathattunk meg.

Zay Orsolya: "Pártám, pártám, gyöngyös koszorúm"- női fejviseletek a kora újkorban

Dr. Nemesházi Valéria: Honnan hova? -kötés, gyöngykötés térben és időben

Gabóda Éva: Hagyományos gyöngyékszerek a Kárpátokon innen és túl

Zay Orsolya: Pártám, pártám, gyöngyös koszorúm - Női fejviseletek a kora újkorban

Zay Orsolya régész, az egri Dobó István Vármúzeum munkatársa egy rövid gyöngytörténeti bevezető után bemutatta, hogy hogyan változtak a 15-18. század folyamán a nők által viselt fejfedők, fejdíszek, azoknak milyen előírásoknak kellett megfelelniük, és milyen jelentést hordoztak. Beszélt a fejfedők, fejdíszek anyagáról, a felhasznált díszítő elemekről, a sokszor speciális tudással rendelkező készítőkről.

Fotókkal gazdagon illusztrálta, hogy a sírokban talált fejdíszek, gyöngyök restaurálás után milyen képet mutatnak, festmények fotóin pedig láthattuk, hogy hogyan viselték, milyen kiegészítőkkel látták el, és milyen hajviselettel párosultak a női fejfedők, fejdíszek.

Dr. Nemesházi Valéria: Honnan hova? -kötés, gyöngykötés térben és időben

Az előadó gyöngyfűző és gyöngykötő népi iparművész, egyesületünk tagja, évek óta foglalkozik a kézi kötés történetével, különös tekintettel a gyöngy felhasználására a kötött viseleti darabokon. Térképek és múzeumi darabok fotói segítségével bemutatta, hogy a kötés technikájának ismerete hogyan terjedt el a Földközi-tenger medencéjében és Európában, hogyan változott maga a technika, milyen alapanyagokat használtak fel a kötött darabokhoz.

Az egyes kötött ruházati kiegészítők gyönggyel való ékesítésének hazai hagyományai is vannak, mint például a Tolna megyei németek által készített gyönggyel kötött főkötők vagy érmelegítők. Utóbbiak a mai divatos öltözékek kiegészítő darabjaivá is válhatnak.

Gabóda Éva: Hagyományos gyöngyékszerek a Kárpátokon innen és túl.

Gabóda Éva a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adjunktusa, etnográfus, aki maga is gyöngyfűző, fényképekkel és térképekkel illusztrálta, hogy az Ukrajnában élő egyes népcsoportok milyen gazdag gyöngykultúrával rendelkeznek.

Színben, formában, mintázatban, alapanyagban, technikában és funkcióban nagyon nagy változatosságot mutatnak a gyöngygallérok, kalárisok, gyöngyszalagok, gyöngyhurkák, fejdíszek, melldíszek, kalapdíszek, vagy a gyönggyel díszített egyéb öltözeti darabok, mint például az övek. Nagyban segítette a tájékozódást a gyöngyékszerek tipológiájának ismertetése. Jelenlegi ismereteink szerint az Ukrajnában élő magyar nemzetiségű nők népi öltözetük kiegészítőjeként kalárist viseltek.

Népi ékszer pályázat Ganevné Székely Katalin tiszteletére és emlékére

A népi ékszer emlékpályázat lebonyolítására az előadások után került sor.

Minden, a konferenciára érkező résztvevő egy népi ékszerrel pályázhatott anonim módon.

A programra 28 résztvevő jelentkezett, a beérkezett ékszerekből kiállítást állítottunk össze.

A konferencia résztvevői titkos szavazással választották ki az első három helyezettet.

1. helyezést Dr. Szandtner Gáborné erdélyi gyöngygallérja nyerte

2. helyezett Majorosné Szalai Anna lila tulipános sujtás ékszer szettje,

3. helyezést holtversenyben négy alkotó nyerte el: Kusnyárné Deák Zsófia sárközi szettje, Chománé Németh Orsolya debreceni bogláros pártája, Szarvas Károlyné sárközi nyaksija, Gregáné Hursán Zsuzsanna peyote ékszer szettjei nyerték el.

A díjakat Ganev Tünde, Ganevné Székely Katalin lánya adta át.

A díjazottak a Fekete Gyöngy Art Kft. gyöngyvásárlási utalványában részesültek.

A délutáni workshopon 5 különböző nehézségű foglakozás közül választhattak a résztvevők.

Kusnyárné Deák Zsófiával sárközi csafring inspiráció alapján fülbevalót készíthettek.

Farkasné Jeszenszky Anita szabadkézi gyöngyhímzéssel készített karkötőt, Nagy Gyöngyi kétszálas fűzéstechnikával készíthető karkötő mintát tanított. Nemesházi Valéria haladó gyöngykötőknek fél deciliteres üvegre való palackvédőt és Gulyásné Mucsinyi Anna kezdő gyöngykötőknek a könyvjelző kötési technikáját mutatta be.

A rendezvényen közel nyolcvanan vettek részt.

A program a Csoóri Sándor Alap által támogatott "Hagyomány és megújulás a Magyar Gyöngy Egyesületben" című pályázat keretében valósult meg.

Az esemény képei megtekinthetők: ITT

Vissza