Magyar Gyöngy Egyesület

2023. március 24.

A népiékszer-készítés jövője 3.0/Hagyománnyok Háza

Szakmai nap a Magyar Gyöngy Egyesület és a Hagyományok Háza szervezésében

Minden népiékszer-készítő vállalt feladata, hogy segítse a magyar népművészet és népi iparművészet fennmaradását. Ezt a munkát segítheti, ha a népi ékszereket újragondoljuk, majd beillesztjük napjaink öltözetkultúrájába. Mivel ennél a mesterségnél hiányzik a más kézműves szakágaknál megtalálható szakirodalom, még nagyobb a jelentősége a mesterség elismert képviselőivel való személyes találkozásoknak.

A szakmai nap célja idén a Kárpát-medencében élő nemzetiségek kultúrájához kapcsolódó ékszerviseleti szokások mélyebb megismerése.

Délelőtt előadások, délután műhelyfoglalkozások segítik a hallgatóságot abban, hogy közösen gondolkodjanak a népiékszer-készítés jelenéről és fejlődési lehetőségeiről a technika, a szín, a forma és az alapanyag tekintetében.

A Magyar Gyöngy Egyesület egykori elnöke, Ganevné Székely Katalin tiszteletére és emlékére népi ékszer pályázatot hirdet.

Minden, a szakmai napra érkező résztvevő egy népi ékszerrel pályázhat anonim módon. A délelőtti előadások után a beérkezett ékszerekből kiállítást állítunk össze a Karsai Zsigmond teremben. A konferencia résztvevői titkos szavazással választják ki az első három helyezettet.

A díjazottak gyöngyvásárlási utalványban részesülnek. Kérjük, ne felejtsék el magukkal hozni a konferenciára a pályázatra benevezni kívánt népi ékszereket.

https://hagyomanyokhaza.hu/.../nepiekszer-keszites-jovoje.

Sok sikert kívánunk!

Vissza